Президентът Румен Радев прие на Дондуков 2 представители на организации и сдружения на българите

...
Президентът Румен Радев прие на Дондуков 2 представители на организации и сдружения на българите
Коментари Харесай

Радев прие представители на организации на българите в Скопие

Президентът Румен Радев прие на  " Дондуков " 2 представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония. 

" Високо ценим вашето мнение по какъв начин по-бързо Република Северна Македония да реализира участие в Европейския съюз. Настъпиха значими промени от последната ни среща – страните ни имат нови държавни управления. Наред с всички стъпки за съдействие в региона на стопанската система, туризъма, би трябвало да има явен календарен график за решаването на отворените политически проблеми. България е страната, която най-силно желае бързото ви присъединение към фамилията на Европейския съюз. Държа вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония да бъде наложително изискване за предоставяне на единодушие от България за начало на договарянията. Държим да сте пълноценни жители на Република Северна Македония, а не да сте невидими, както сега. Трябва да се изкорени езикът на омразата. Това не е интервенция на България във вътрешните каузи на Северна Македония. Това израз на угриженост за Северна Македония и нейния път към участие в Европейския съюз. " Това съобщи президентът при започване на срещата.

В своята позиция представителите на българите в Северна Македония показаха, че виждат в думите на Радев не следващата политическа декларация, а доказателство, че в България съществуват модерни политици, които схващат техните проблеми, фантазии и желания. Те настояват за дейности в посока изсветляване на историческата истина за общите предшественици, която ясно и изрично да бъде отразена в просветителния развой на Северна Македония. По думите им връзките сред двете прилежащи държави след 20-30 години ще са такива, каквито ги сътвори този учебен развой. И точно той е фундаментът, върху който ще стъпят добросъседските ни връзки.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР